Home

Pitkään kypsytetty liha

Italialainen ruokakulttuuri • Umbrian maakunta | Italian ihana Umbria!

Pitkään kypsytettyä häränrintaa ja peruna-artisokkasalaatti

Allerum grevé 28% 12kk pitkään kypsytetty - foodie

Pinjansiemen Terveelliset rasvat ja proteiinit sisältävä pinjansiemen on pähkinä, joka kasvaa suurissa havupuissa, pinjapuissa. Siemen on kävyn sisällä ja sen ulkonäkö vaihtelee hieman alkuperämaasta riippuen. Pinjaa viljellään esim. Kiinassa ja Välimeren alueella. Hyvänmakuinen valkoinen siemen on pitkään kuulunut Välimerenkeittiön aineksiin ja sopii erinomaisesti salaatteihin ja leivontaan. Pinjansiemen on hyvä kuidun ja tyydyttymättömän rasvan lähde. Tunnetuin se on kuitenkin peston ainesosana. Pinjansiemenet voi myös pakastaa. Lapin Puikula, "manteliperuna" Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla viljelty maatiaisperunalajike. Useita kantoja, mm. kelta- ja valkomaltoiset. Mukula pitkulainen, pisaramainen, pienehkö, jauhoinen, maku hyvä. Sisältää runsaasti tärkkelystä. Saanut EU:ssa suojatun alkuperänimityksen 1997. Sky Ruoanvalmistuksessa käytettävä ( hyytynyt ) liemi, joka keitetään vedestä, paahdetuista luista, lihasta tai kalasta sekä liemijuureksista ja mausteista tai joka syntyy lihaa tai kalaa kypsennettäessä.

Vihersipuli eli salaattisipuli, kevätsipuli, varhaissipuli, "nippusipuli" Kepasipulin muunnos ( Allium cepa, Vihersipuli-ryhmä ), joka kasvatetaan siemenistä ja jonka vihreitä naatteja ( joiden varren poikkileikkaus pyöreä ) käytetään mausteeksi ruohosipulin tapaan. Maku melko mieto. Parhaimmillaan nuorena ja hentona. Sopii liha- ja kalaruokien lisäkkeeksi sekä koristeeksi. Myös pieni sipuliosa on käyttökelpoinen ja sopii esim. wokkiruokiin. Samaan tapaan käytetään myös pillisipulia. Puriini Puriini on typpipitoinen orgaaninen emäs, jolla on kaksoisrengasrakenne. Se on adeniinin ja guaniinin rakenneosa. Puriinia on paljon sisäelimissä, kuten maksassa ja munuaisissa sekä herneissä, pavuissa, pinaatissa, parsassa ja sienissä. Katkaravut ja muut äyriäiset sisältävät myös puriinia. Paljon puriinia on muun muassa kalan nahassa.

Kohotusaine Aineita, jotka muodostavat taikinaan lisättynä nesteen ja lämmön vaikutuksesta hiilidioksidia, joka kohottaa ja kuohkeuttaa taikinan sekä antaa sille ominaisen ulkonäön ja tuoksun. Biologisia kohotusaineita ovat hiiva ja hapatteet, jotka myös vaikuttavat makuun, kemiallisia kohotusaineita eli nostatusaineita leivinjauhe, ruokasooda ja hirvensarvisuola. Sauce demi-glace (ransk. 'puoli-lihamehuste') Lihan kanssa tarjottava kiiltävä ruskea kastike, jossa on puolet ruskeaa peruskastiketta ja puolet lihamehustetta, jotka on keitetty kokoon sakeaksi. Liemenä voi olla myös vaaleaa lientä ja viiniä. Maustetaan madeiralla ja siivilöidään. Myös tummasta lihaliemestä kokoon keitetty ja suurustettu kastike. Härmämalikka Vanhastaan ruokasieniin luettu helttasieni (Lepista nebularis), jonka on kuitenkin todettu aiheuttaneen lieviä myrkytyksiä, joten on kiehautettava. Luokitus hyvä. Lakki harmaa, valkohärmäinen, kuiva, halkaisija 16 - 18 cm, jalka tanakka, nuijamainen. Haju aromaattinen, nauriintuoksuinen. Maku mieto. Kasvaa lahoavilla kasvijätteillä, kuten oljissa, nokkoskasvustoissa, metsien risukasoissa, puutarhoissa ja lehdoissa. Yleinen maan eteläosissa, tavattu Lapissa asti. Myöhäinen, syyskuusta marraskuulle. Nuorena erinomainen ruokasieni. Aiheuttaa joillekin vatsavaivoja, jolloin käytettävä kiehauttaen esikäsiteltynä. Säilötään pakastettuna, kuivattuna tai maustesieneksi.

Savustettu nyhtöpossu

Bitoc à la Russe Naudanjauhelihapihvi. Tarjotaan yleensä kermakastikkeen, suolakurkkujen, ( smetanan ), etikkapunajuurien sekä keitettyjen perunoiden kera. Madras-currytahna Tulinen tahna, jossa on runsaasti chiliä. Parasta lampaan tai naudanlihan kanssa. Tarjotaan yleensä kylmänä kylmän lihan eli riistan, sian- tai lampaanlihan, naudanpaistin, ankanpaistin, galantiinin, pateen tai terriinin kera. Gunkan magi Veneen mallinen sushikäärö. Riisistä muotoillaan soikean muotoinen pallero, joka kääritään norisuikaleeseen ja täytettä laitetaan päälle. Veneet voi päällystää hyvin pehmeillä aineksilla, esim. kalanmädillä. Veneet on syytä syödä välittömästi, jotta norikääre ei pehmene.

Maustesiivilä Rei'itetty kannellinen maustesiivilä. Kaikki mausteet laitetaan samaan siivilään. Helppo poistaa padasta. Erinomainen pataruokien maustamiseen. Yleensä valmistettu terästä. Suojakaasu, pakkauskaasu Elintarviketeollisuuden käyttämä happea, typpeä ja hiilidioksidia sisältävä kaasuseos, johon pakataan tiiviisti etenkin helposti pilaantuvia ruokia kuten lihaa, erityisesti jauhelihaa, leikkeleita, kalaa ja salaatteja. Kaasuseoksessa voi olla myös argonia, heliumia ja vetyä. Pakkaus käsittää yleensä alustan ja siihen tiiviisti kiinnitetyn kelmun, jonka sisällä oleva kaasu estää bakteerien, homeiden ja hiivojen kasvua. Itse kaasu voi avattaessa hieman tuoksahtaa, mutta se ei vaikuta elintarvikkeen tuoksuun, makuun tai terveellisyyteen, sillä kaasu ei jää elintarvikkeeseen. Marmoroiminen Kahden eri taikinan, tavallisesti eriväristen, sekoittaminen kakkuun. Myös lihassa olevat rasvaviirut. Manteliöljy Mantelin ytimistä puristettu ruokaöljy, josta 95 % on pehmeää rasvaa, mm. alfalinoleenihappoa ja linolihappoa. Väriltään vaaleankeltaista, tuoksuu paahdetulta mantelilta, maku mieto ja pehmeä. Sopii salaatinkastikkeisiin ja jälkiruokiin sekä esim. kampasimpukoille. Käytetään myös makeisteollisuudessa.

Castello Blue, markkinoitu myös nimellä Blå Castello, pastöroidusta lehmänmaidosta ja kermasta valmistettu valko-sinihomejuusto. Muoto puolikas kiekko. Kahta kokoa, 1 kg ja 150 g. Päältä valkoinen, sisältä voimakkaan tummansinisuoninen, maku miedohko. Hyvin rasvainen (rasvaa 70 %). Sopii pöytäjuustoksi ja ruoanvalmistukseen. Kehitetty 1960-luvulla. Italialainen marenki sisältää valkuaisvaahdon lisänä pehmeäksi ja vaaleaksi karamellisoitunutta sokeria tai sokerilientä, ja se on tavallista marenkia sitkeämpää. Käytetään mm. kakkujen ja jälkiruokien (esim. zuppa inglese) koristeena ja kuorrutteisiin. Voidaan myös pursottaa. Kalitta Alkuaan vienankarjalainen piirakka. Muistuttaa karjalanpiirakkaa, mutta kuoren reunoja on käännetty täytteen päälle vain hyvin vähän ja muoto on kulmikas.

Polarica n. 450g poronpotka pitkään kypsytetty - K-Ruok

Video: Kolme erilaista tapaa kokata kesän trendiruoka

Amarone Capitel Monte Olmi DOCG Riserva 2013 - Tampereen viinitukku

muhennos (hitaasti kypsytetty liha-, öljy-, valkosipuli) :: Kaannos

 1. Bodega Espanjalainen rakennus, jossa viiniä valmistetaan tai varastoidaan; viinikauppa, viinikellari, viinitupa, kapakka.
 2. Muoto kaksi perättäistä palloa, isompi ja pienempi, joiden keskellä kaula, jossa naru, paino 3 - 4 kg. Juuston nimi johtuu siitä, että juustopallot ripustetaan valmistusvaiheessa pareittain tangoille "ratsastamaan". Kuori ohut, pehmeä, sileä, vaaleankeltaisesta ruskeaan, öljyinen. Sisus oljenkeltainen, tiivis, maku mieto, lempeä. Täysrasvainen (rasvaa 45 %). Kypsytetään 3 kuukautta. Käytetään ruoanvalmistukseen ja sopii grillattavaksi ja juustotarjottimelle, mutta pitkään, jopa 2 vuotta kypsyttyään muuttuu kovaksi ja käytetään silloin raasteena.
 3. Tuulihatut (ransk.) Petit choux, profiterole Kuohkea, kevyt, ontto, täytetty leivonnainen, jonka taikinassa rasvaa ja vettä, jotka kiehautetaan, sekä vehnäjauhoja ja runsaasti kananmunaa, jotka lisätään jäähtyneeseen taikinaan vatkaten; taikina on löysähköä. Nostetaan tai pursotetaan pellille pienikis pyöreiksi nokareiksi tai renkaiksi, jotka kohoavat uunissa ontoiksi (uuninluukkua ei pidä avata paistumisen aikana). Jäähdyttyään täytetään, makeat esim. maustamattomalla tai maustetulla kermavaahdolla tai vaniljakiisselillä, hillolla, jäätelöllä, marjoilla tai hyytelöllä, suolaiset, alkupaloina tarjottavat esim. juustoraasteella, katkaravuilla tai mädin, sipulin, kermaviilin ja kovaksi keitetyn munan seoksella taikka esim. sienimuhennoksella. Voidaan myös tarjoa lihaliemessä alkupalana. Uppopaistettu tuulihattu on ranskaksi beignet soufflé, täyttämätön tuulihattu myös chouquette.
 4. en iholle, etenkin reisiin ja sääriin, sienimäiset ikenet sekä verenvuoto kaikista limakalvoista. Hoitamaton keripukki tappaa, mutta C-vitamiini parantaa vaikeankin keripukin. C-vitamiini hajoaa kuumennettaessa, joten pullomaidon varassa olevat pikkulapset voivat edelleen saada keripukin. Lapsilla keripukki alkaa useimmiten imettämisen päättymisen jälkeen 6–12 kk:n kuluessa tai joskus aikaisem
 5. Pito (peruna) Pito on maultaan erinomainen. Sen mukulat ovat pienehköjä, keltamaltoisia ja sileäkuorisia. Pito hajoaa herkästi keitettäessä ja sopii siitä syystä soseperunaksi.

Talonpojanmunakas, (ransk. omelette paysanne) Munakas, jossa kuutioitua keitettyä perunaa, sipulia sekä pekonia tai kinkkua (tai makkaraa), mausteena suolaa, mustapippuria ja persiljaa. Sairauden hoitona on kaiken galaktoosia sisältävän elinikäinen välttäminen. Galaktoosin saanti on erittäin haitallista; hoitamaton galaktoosi on hengenvaarallinen sairaus. Nokkosta löytää koko Suomesta pihoilta, rannoilta ja lehdoista. Tunkion tai navetan vierestä, vilkkaan ajotien tai teollissuuslaitosten tuntumasta sitä ei kannata kerätä. Käytä käsineitä, kun poimit nokkosen lehtiä. Puhdista lehdet ja käsittele ne heti keräämisen jälkeen. Latva, pienet ja vaaleanvihreät latvuslehdet ovat parasta nokkosta. Esikäsittele nokkonen ennen ruoaksi valmistamista. Keitä lehtiä runsaassa vedessä viitisen minuuttia, siivilöi ja käytä pinaatin tapaan. Kiehauta ennen pakastamista. Nokkosta ei tarvitse esikäsitellä, jos kuivatat sitä. Roomansalaatti, sidesalaatti, kossalaatti Suosittu Välimeren maissa ja Ranskassa. Lehdet suuret ja pitkänomaiset. Ne sidotaan ennen sadonkorjuuta kärjistään, jotta sisimmät lehdet vaalenisivat. Maku hieman karvas.

Yleisimpiä ruokamyrkytyksiä aiheuttavia mikrobeja

Sitruunapippuri Sitruunapippuri on mausteseos, joka sisältää mm. karkeaksi jauhettua mustapippuria, suolaa, sokeria, sitruunahappoa, sipulia, natriumglutamaattia. Yleismaustetyyppinen sitruunapippuri sopii liha-, lintu-, kala- ja kasvisruokiin, keittoihin, kastikkeisiin, salaatteihin ja salaattikastikkeisiin. Viinietikkakastike, ranskalainen salaatinkastike, ranskalainen öljykastike, öljy-etikkakastike, (ransk. 'sauce vinaigre', 'sauce vinaigrette'), vinegretti Salaatinkastike, johon käytetään yleensä 1 osa (valko)viinietikkaa ja 3 osaa oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria, joskus myös (dijonin)sinappia. Öljynä voi olla myös esim. pähkinä- tai (kylmäpuristettu) rypsiöljy ja etikkana myös muu viinietikka, kuten balsamiviinietikkaa, tai etikka voidaan korvata sitruunamehulla. Mausteena voi olla myös esim. vähän sokeria, yrttejä, valkosipulia, chiliä, sinappia, sinihomejuustoa, parmesaania, tryffeleitä, kurkkua, sahramia, sitruunamehua tai sardellia tai anjovista. Baklava Erittäin makea ja rapea filotaikinaleivos, jonka täytteenä pähkinä-mantelimurskaa ( saksan- ja pistaasipähkinää ), voita, sokeria, kanelia ja usein kardemummaa. Kostutetaan valmiina kastikkeella, jossa on vettä, sitruunamehua ja/ tai ruusuvettä sekä hunajaa, sokeria, kanelia, neilikkaa ja sitruunankuorta. Perinteisesti muodoltaan vinoneliö. Suosittu mm. Turkissa, Kreikassa ja Lähi-idässä. Trappistiolut Vahva, tumma tai vaalea luostariolut, jota valmistetaan kuudessa trappistiluostarissa Belgiassa trappistimunkkien valvonnassa sekä Koenigshoevenin luostarissa Alankomaissa. Alkuaan munkkien paaston ajan juoma, jota valmistettiin jo 800-luvulla. Kypsytetään pullossa käyttämällä vielä toiseen kertaan hiivan avulla. Alkoholipitoisuus 6 - 12 %. Maku täyteläinen, hedelmäinen, aromaattinen. Nimitys trappistiolut on suojattu. Persiljavoi, hovimestarinvoi (ransk. beurre (à la) maître d'hôtel) Maustevoi, jossa mausteena silputtua persiljaa, mustapippuria, cayennepippuria, suolaa ja sitruunamehua. Tarjotaan grillatun tai paistetun kalan tai grillatun lihan tai grillattujen vihannesten kanssa.

Perinteisen noutopöydän ja pitopöydän ruokajuomia ovat olut, vesi tai kotikalja. Buffetpöydän ja perinteisenkin noutopöydän juomiksi ovat mukaan tulleet myös viinit. Aquafaba Aquafaba on säilykekikherneen liemi. Aquafabasta voi tehdä marenkeja, macaroneja, suklaamoussea, pannukakkuja ja jopa majoneesia. Älä siis kaada säilykekikherneiden lientä viemäriin, vaan käytä se heti tai pakasta myöhempää käyttöä varten. Sangiovese Italialainen tumma ja hapokas viinirypälelajike, jota viljellään erityisesti Toscanassa sekä Korsikassa, Argentiinassa ja Kaliforniassa. Osa Sangiovesesta valmistetuista viineistä on kevyitä, hedelmäisiä ja nuorina juotavia, osa täyteläisiä, runsaasti tanniinia sisältäviä, pitkäikäisiä. Korkean hapokkuuden omaava Sangiovese on hitaasti kypsyvä ja sadonkorjuu tapahtuu usein varsin myöhään syksyllä. Sangiovesesta valmistetaan mm. Brunello di Montalcino ja se on osana Chiantissa ja Vino Nobile di Montepulcianossa. Nyhtökaura Suomalainen uutuustuote, joka valmistetaan kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä hiertämällä. Nyhtökaurassa on enemmän proteiinia kuin esim. broilerinlihassa, jopa 31 grammaa. Sisältää kaikki aminohapot joita ihminen tarvitsee. Sinimailainen, rehumailanen Varsinkin Yhdysvalloissa alfalfa, Isossa-Britanniassa lucerne, suomeksi joskus luserni, hernekasvi (Medicago sativa), jonka siemenet soveltuvat myös ihmisravinnoksi lähinnä idätettyinä. Idut hyvin hentoja ja hienonmakuisia. Nautitaan yleensä raakana salaateissa, voileivällä tai esim. munakkaassa.

Anrinko: Histamiiniton ruokavalio

Rôtisserie(ransk. rôtir 'paistaa, ruskistaa') Liharuokiin erikoistunut pieni ranskalainen tai ranskalaistyyppinen grilliravintola. Saago Eräiden trooppisten palmujen, varsinkin saagopalmujen (Metroxylon rumphii ja Metroxylon sagu) ytimestä sekä käpypalmuista saatavat suurimot, eräänlaista makeahkoa tärkkelysjauhoa eli tavallisesti kovia, pallomaisia, valkoisia ( joskus punaisia, keltaisia tai ruskeita ) ja hieman läpikuultavia suurimoita. Saagoa käytetään nykyisin Euroopassa harvoin ja tällöin vain suurustamiseen ja vanukkaisiin. Yleisemmin saagoa syödään mm. Indonesiassa ja Intiassa. Tavallisia rusinoita tuotetaan erityisesti Kreikassa (jossa kuivataan auringossa), Kaliforniassa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa. Muita tyyppejä mm. korintit, muskatellit ja sultanat. Kiinankaali, salaattikiinankaali Kaalin sukuun kuuluva ja nauriille läheistä sukua oleva vihannes (Brassica rapa subsp. pekinensis eli Brassica pekinensis). Pitkät lehdet (jopa 40 cm) vaaleanvihreät, sisimmät kellertävät, löyhästi supussa, kaalin muoto pitkänomainen. Nautitaan Suomessa usein raakana lehtisalaattina, Kiinassa yleensä kypsennettynä, sillä sopii ryöpättäväksi, paistettavaksi, keittoihin, patoihin, vokkeihin ja kääryleisiin. Rapeat, vaaleat ja kurttuiset lehdet maistuvat enemmän salaatilta kuin kaalilta. Kiinankaali säilyy useita viikkoja kylmässä. Käytä koko kaali ruoanvalmistukseen, paksut lehtiruodit, siis kaalin kantaosa, sopivat parhaiten kypsennettäväksi, koska ne säilyttävät napakkuutensa keitettynäkin. Itä-Aasiassa kiinankaalia on viljelty 400-luvulta lähtien. Blush-viini Vain hieman punertava roseeviini, joka on valmistettu valkoviinin tapaan mutta punaisista viinirypäleistä. Sisältää niukasti tanniinia. Esim. kalifornialainen White Zinfandel on blush-viini.

Juustokehä Kotijuuston valmistuksessa käytetty muotti, jonka sisäpuoli peitetään kankaalla ja johon juustomassa kaadetaan valumaan painon alle. Perinteisesti puinen ja leikkauksin koristeltu, nykyisin myös muovinen. Sauce fines herbes (ransk. 'yrttikastike') Madeirakastike tai valkoviinikastike, jossa rakuunaa, kirveliä, salottisipulia ja persiljaa.

Kuusamon Juusto - Kotimainen pitkään kypsytetty Faceboo

 1. Kittijuusto ( kittikypsytetty, pintakypsytetty ) Pintakypsytetty juusto, kittijuusto, saa tyypillisen makunsa ja luonteensa, kun juuston pintaa pyyhitään mm. hiivaa ja kittiä muodostavaa bakteeriviljelmää sisältävällä suolavedellä. Bakteeriviljelmä ( Brevibacteriun linens ) muodostaa juuston pinnalle kypsymisen aikana kuoren samalla kun se tunkeutuu sisälle antaen juustolle omaleimaisen makunsa. Pintakypsytetyissä juustoissa on useimmiten mieto, lievästi sanoen hapan maku. Ne sopivat tarjottaviksi juustotarjottimelta tai -lautaselta, mutta sopivat myös ruoanvalmistukseen, esim. kuorruttamiseen. Kittijuustoissa voi kypsänä olla pintakäsittelyn johdosta hyvin voimakas haju, joka leviää jääkaappiin. Juustot on sen tähden säilytettävä erikseen tiiviisti suljetuissa muovipusseissa.
 2. mm. malilla eli koiruoholla (Artemisia absinthium) maustettu likööri, jonka mausteena kaikkiaan 14 eri yrttiä, mm. anista ja fenkolia. Kehittäjä 1700-luvun lopulla ranskalainen lääkäri Pierre Ordinaire Sveitsissä. Ranskassa valmistus alkoi 1805 Pontarlier'ssä Sveitsin rajan tuntumassa. Väri vihreä tai turkoosi. Alkoholipitoisuus oli aiem
 3. Juustokastike (ransk. 'sauce Mornay') Vaalea peruskastike, jossa lisäksi kuohukermaa tai ranskankermaa, keltuaisia ja juustoraastetta, perinteisesti Gruyèreä, mutta myös parmesaani, Cheddar ja Emmental käyvät, suomalaisista myös esim. Turunmaa. Käytetään etenkin kuorruttamiseen sekä kala- ja kasvisruokien kera.
 4. Tätä menetelmää saa nimittää samppanjamenetelmäksi vain samppanjan osalta, muiden kuohuviinien valmistuksessa puhutaan perinteisestä menetelmästä, klassisesta menetelmästä tai siirtomenetelmästä.
 5. Ratatouille (ratatui) Provencelainen kasvishöystö, joka on valmistettu tomaatista, paprikasta, sipulista, munakoisosta, kesäkurpitsasta ja mausteista.
 6. Korianteri on alunperin kotoisin eteläisestä Euroopasta sekä Lähi-idän alueilta. Kasvia on viljelty yli 3000 vuoden ajan, joten se on yksi vanhimmista mausteista. Korianteri on itämaisen ruoan perusmauste, josta voi käyttää sekä siemenet että lehdet. Kaukoidässä ja Aasiassa korianteria kutsutaan kiinanpersiljaksi, ja sitä käytetäänkin persiljan tavoin. Sen maku on parhaimmillaan, jos sitä ei ole kauan kuumennettu. Siksi se lisätään ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Sitä voidaan käyttää yhtä hyvin tomaattikastikkeen, ratatouillen ja curryruokien maustamiseen kuin omenapiirakan, kakkujen, keksien tai marmeladin maustamiseen. Se sopii myös moniin kasvisruokiin, kuten herne-, kesäkurpitsa-, kurkku-, linssi-, papu-, sieni- ja punajuuriruokiin. Erityisesti se istuu porkkanan kanssa sekä wokki- ja tex-mex-ruokiin. Se sopii myös salaattien joukkoon mausteeksi tai sämpylätaikinaan. Siemenistä haudutetaan myös yrttiteetä, ja niillä maustetaan esim. giniä. Lehtiä käytetään yrttimausteena etenkin Kiinassa, Kaakkois-Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Meksikossa, jossa mm. guacamolen mauste. Euroopassa lehdillä maustetaan kanaa, keittoja, kastikkeita, maustetahnoja, salaatteja, munakkaita ja jogurttia, siemenillä kastikkeita, säilykkeitä ja lihaa ( rouhitaan pintaan ). Rouhittuina siemenet sopivat mausteseoksiin. Juurella maustetaan maustetahnoja ja liemiä. Korianteri säilötään pakastamalla tai öljyssä. Korianteri lisää ruokahalua ja tehostaa ruoansulatusta.
 7. Raparperi Raparperi on herkullisinta keväällä, kun lehdet eivät vielä ole täysin kehittyneet, varsi on pehmeä ja maku raikkaan happoinen. Punaista raparperia pidetään vihreää maukkaampana. Raparperin sisältämä oksaalihappo alentaa sen ravintoarvoa. Oksaalihappo sitoo kalsiumia, joten tarjoa raparperin kera aina maitotuotetta. Raparperin varsia käytetään marjojen ja hedelmien tapaan mehujen ja hillojen, jälkiruokien ja paistosten valmistukseen.

Metanoli Metyylialkoholi, myrkyllinen alkoholi, jonka hajoamistuotteet - formaldehydi ja muurahaishappo - ovat myrkyllisiä. Variksenmarja, (sianmustikka, sianmarja, kaarnikka) Luonnonvaraisena koko Suomessa kasvava varpukasvi (Empetrum nigrum), josta kaksi alalajia, eteläisessä Suomessa kasvava etelänvariksenmarja ( subsp. nigrum ) ja Pohjois-Suomessa kasvava pohjanvariksenmarja ( subsp. hermaphroditum ), jonka marjat ovat isompia. Viimeksi mainittu kansanomaiselta nimeltään kaarnikka. Mustia, hieman kitkeriä marjoja ( kasvitieteellisesti luumarja ) voidaan käyttää hilloihin, hyytelöihin, marmeladeihin, mehuihin, viineihin, piirakoihin ja marjaruokiin joko yksinään tai esim. mustikan, juolukan, mustaherukan ja pihlajamarjan ohessa. Elintarviketeollisuus käyttää variksenmarjaa mustikan jatkeena ja luonnollisena elintarvikevärinä. Marjat sisältävät melko runsaasti kuitua, kivennäisaineita ja hivenaineita useimpiin muihin luonnonmarjoihin verrattuna ja melko runsaasti C-vitamiinia sekä runsaasti antosyaaneja ja kversetiiniä. Valkoinen papu (Phaseolus vulgaris) Säilykepavut valmistetaan näistä pavuista. Pieni, soikea valkoinen papu. Keittoaika: 45 - 60 min. Dubarry Kreivitär Du Barryn mukaan nimetty cocktail, jossa giniä, kuivaa vermuttia, tilkka Pernod'ta, tilkka angostuuraa ja jäämurskaa, koristeena sitruunankuorikierukka.

Pitkään kellarissamme kypsytetty juusto Sveitsiläisellä

Riekko Metsäkanalintu (Lagopus lagopus), jonka liha on tummaa, vahvasti riistan makuista ja mureaa. Koiraan paino 600 - 700 g, naaraan alle 600 g. Rintalihat suurehkot. Kypsennetään parhaiten padassa liedellä, jolloin liemestä voidaan valmistaa kastike. Riekon voi myös hauduttaa kermassa tai valkoviinissä. Perinteisesti riekon kanssa tarjotaan pihlajanmarjahyytelöä. Semifreddo Italialainen jäädyke. Käsittää torttupohjan (manteleita, tomusokeria, vaahdotettuja valkuaisia) ja täytteen, jossa keltuaisia, valkuaisia, kuohukermaa, (maitoa), tomusokeria ja väkevää alkoholia (esim. likööriä, väkevää viiniä). Vaihtoehtoisesti pohjana esim. marenkeja tai kakku- tai keksipaloja, täytteenä suklaata tai marja- tai hedelmäsosetta. Jäähdytetään kakkuvuoassa pakastimessa, kumotaan tarjolle tuotaessa vadille ja viipaloidaan.

Parafinointi, parafinoida Kannettomissa tölkeissä voi säilykkeen suojata parafiinilla. Sen jälkeen tölkki peitetään voipaperilla. Sula parafiini voi helposti ylikuumentua ja syttyä tuleen. Sulata siksi parafiini vesihauteessa. Kaada jäähtyneen soseen tai hillon päälle ohut parafiinikerros. Paina siihen pari lankasilmukkaa, jolloin se on helppo nostaa pois. Peitä voipaperilla. Huom! Ole varovainen käsitellessäsi kuumaa parafiinia. Kaakaomaitojuomajauhe sisältää lisäksi maitojauhetta, joten juoma voidaan valmistaa pelkkään veteen. Toinen tapa tehdä koe on valuttaa hyytelöä hitaasti esim. lusikasta, ja jos pisarat muodostuvat hitaasti ja jähmeästi, hyytelö on sopivaa. Hillosokeria, hillo-marmeladisokeria ja hyytelösokeria käytettäessä hyytelöiminen onnistuu, sillä sokereihin on lisätty pektiiniä. Maustesuolat Maustesekoituksia, joiden pohjana on yleensä tavallinen ruokasuola ja lisänä erilaisia mausteita: esim. sipulisuola, valkosipulisuola, sitruunasuola tai sitrussuola, persiljasuola, aromisuola, seesamisuola, chilisuola, yrttisuola. Eräät maustesuolat, kuten sellerisuola, eivät sisällä nimestään huolimatta suolaa.

Ohjeet turvalliseen ruoanvalmistukseen

Chianti Viininviljelyalue Italiassa Toscanassa. Tuottaa kevyitä tai keskitäyteläisiä punaviinejä, joiden laatumerkintä on DOCG. Tärkein rypälelajike Sangiovese, jota parhaissa viineissä käytetään ainoana lajikkeena, muita mm. Canaiolo Nero, Cabernet ja Merlot. Vaatimattomimpiin viineihin sekoitetaan lisäksi vaaleita rypäleitä, mm. Trebbianoa ja Malvasiaa. Viini kypsytetään perinteisesti suurissa slovenialaisissa 10 000 litran tammitynnyreissä, jotka eivät anna makua viiniin. Maku marjainen, keskihapokas. Apfelstrudel Saksalainen leivonnainen, jossa ohueksi kaulittu taikinalevy peitetään omena-manteli-rusinatäytteellä ja kääritään rullaksi. Crevette gris Pieniä ruskeita katkarapuja, jotka myydään aina kypsennettyinä. Ravut ovat herkullisia alkupaloina, ja niitä voidaan tarjota myös kuorittuina äyriäisruukuissa voimakkaanmakuisen cayennevoin kera. Mandariini Mandariini, pienikokoiset sitrushedelmät, eroavat lajikeen mukaan toisistaan maun, koon, värin ja siemenellisyyden suhteen. Tavallinen mandariin on oranssinvärinen, litteänpyöreä ja sisältää runsaasti siemeniä. Suppilovahvero Ruoka- ja kauppasieni (Cantharellus tubaeformis). Yleinen havu- ja sekametsissä sammalikossa. Pienikokoinen ja hento. Lakki suppilomainen, harmaanruskea, alapuoli kellertävä, vanhemmiten valkeanharmaan itiöverhon peittämä, haaroittuneen poimuinen. Jalka ruskeankeltainen, hento, litteähkö, ontto. Malto ohut, vaalean- tai ruskeankeltainen. Voidaan poimia vielä myöhään syksyllä jopa jäätyneenäkin (jolloin ei sovi enää kuivattavaksi). Kasvattaa uusia itiöemiä pakkasen jälkeenkin. Luokitus herkullinen, nykyisin hyvin suosittu sieni. Soveltuu paistettavaksi, keittoihin, patoihin, munakkaisiin ja mausteeksi. Herkkävatsaisille sopivin ryöpättynä. Voidaan pakastaa tai kuivata (ajoissa poimittuna). Sisältää erityisen runsaasti D-vitamiinia ja B-vitamiineja. Samaan sukuun kuuluu kosteikkovahvero.

Pitkään kypsytetty Kalkkunabolognese - Mukana Mak

 1. Karoteenit Karotenoideihin kuuluvia hiilivetyjä ja väriaineita monissa vihreissä, keltaisissa ja punaisissa kasveissa, kuten porkkanassa ja parsakaalissa, sekä voissa. Alfakaroteeni, beetakaroteeni ja deltakaroteeni ovat A-vitamiinin esiasteita, jotka muuttuvat elimistössä retinooliksi eli A1-vitamiiniksi.
 2. Kerulac-tipat Kerulac on laktaasientsyymivalmiste maidon sisältämän laktoosin pilkkomiseen. Kerulac tippoja voidaan lisätä maitoon, jolloin se pilkkoo maidon laktoosin yksinkertaisiksi sokereiksi. Vuorokauden kuluttua käsitelty maito sopii laktoosi-intoleranssista kärsivän ruokavalioon.
 3. Vaalea muscovadosokeri Vaalea muscovadosokeri on hyvin pienikiteistä ja sopii leivontaan. Maistuu toffeelle.
 4. a Nigellaa, pientä kolmion muotoista, kiiltävän mustaa siementä kutsutaan usein virheellisesti mustaksi juustoku

Pincho, pintxo Baskilainen tikkuun pujotettu alkupala, pikkusyötävä, espanjalaisen tapasin vastine. Peledsiika Suomeen 1960-luvulla istutettu siperialainen siikalaji (Coregonus peled), jota kalastetaan Lapin tekojärvistä. Kalastajat suosittaneet joskus nimeä "polarmuikku". Pituus korkeintaan 50 cm. Wallenberginpihvit Pieniä hyvin hienoksi jauhetusta vasikanlihasta, keltuaisista ja kermasta valmistettuja pihvejä. Ohje lienee saanut nimensä ruotsalaisen keittotaidon luojan Charles Emil Hagdahlin ( 1808 - 1897 ) tyttären Amalia Wallenbergin mukaan. Kapsaisiini Kapsaisiini on Capsicum-sukuun kuuluvien chilipaprikoiden sisältämä aktiivinen kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa polttavan tunteen suussa. Puhdas kapsaisiini on rasvaliukoinen, väritön ja hajuton kiteinen tai vahamainen yhdiste. Chilillä maustettuja ruokia syödään erityisen yleisesti esim. Meksikossa, Intiassa ja Thaimaassa. Kirpeän ja tulisen maun antamisen lisäksi chilimausteet voivat parantaa ruuansulatusta, tuhota loisia ruuansulatuskanavassa ja suojata mahahaavalta sopivilla annoksilla. Lisäksi kapsaisiini lisää kehoa viilentävää hikoilua, mistä on hyötyä etenkin lämpimissä trooppisissa maissa. Piknikpaisti Yleensä verkon sisään kiedottu kokonainen, luuton sianlapa. Kypsennetään verkossaan joko keittämällä tai uunissa.

White port on valkoinen portviini, joka on vaaleankeltaista ja hedelmäistä, usein kuivaa, joskus makeaa. Sitä kypsytetään vähintään puolitoista vuotta. Valkoisen portviinin lagrima-merkintä tarkoittaa makeaa viiniä, seco ja ultra seco ovat kuivia. Wasabitahna Wasabia kutsutaan japanilaiseksi piparjuureksi voimakkaan ja täyteläisen makunsa vuoksi. Wasabi on aasialaisen kasvin juurakko, jota käytetään Japanissa tuoreraasteena, mutta muualla sitä myydään tavallisesti valmiina tahnana tai jauheena. Wasabia käytetään sushin maustamiseen. Tahnaa tai jauhetta on saatavana hyvinvarustetuista elintarvikeliikkeistä ja erikoisliikkeistä.

Aligot Ranskan Auvergnessa perunasose, johon valmiina lisätään voita ja kuumennetaan voimakkaasti vatkaten, kunnes voi sulaa, lisätään kermaa ja juustoraastetta (yleensä Aligot-juustoa tai esim. Cheddaria, Cantalia tai tommea) sekä valkosipulia, jonka jälkeen vatkataan jälleen, kunnes sose on venyvää. Tarjotaan kuumana liha- ja makkararuokien kanssa. Makeana muunnoksena maustetaan rommilla ja liekitetään. Nieriä Nieriä on solakka, sulavalinjainen lohikala, josta on useita eri muotoja. Sen erottaa lohesta tummemman pohjavärin ja punertavien tai kellertävien täplien perusteella. Nieriää käytetään kuten lohta. Feuilleté Voitaikinakuori, joka on leikattu vinoneliön, kolmion tai neliön muotoiseksi tai pyöreäksi. Kaalikeitto Perinteinen kotiruoka, jossa liemenä vettä sekä suikaloitua valkokaalia, porkkanaa ja lihaa, usein myös lammasta ( mistä Itä-Suomessa myös nimitys lammaskaali ), mausteena suolaa ja kokonaisia pippureita. Myös kirveli ja meirami sopivat mausteeksi. Keitetään 2 - 3 tuntia miedolla lämmöllä.

Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opa

 1. siemeniä, joskus myös pistaaseihin kuuluvan Pistacia terebinthus-kasvin jauhettuja siemeniä. Käytetään mm. libanonilaisen jogurtin ja aamiaisleipien maustamiseen sekä paistettujen munien mausteena kaikkialla Lähi-idässä.
 2. Bentsoehappo Bentsoehappo (acidum bentzoicum), aromaattinen karbonihappo C6H5COOH, värittömiä kiteitä, kuuluu flavonoideihin. Esiintyy vapaana useissa kasveissa ja marjoissa, mm. lakassa, karpalossa, mustikassa ja puolukassa. Valmistetaan myös synteettisesti. Käytetään säilöntäaineena samoin kuin natriumbentsoaattia (myös kotitalouksissa, lisätään keittämisen jälkeen) mm. hilloissa, marmeladeissa, kastikkeissa ja virvoitusjuomissa. Parantaa säilykkeiden kestävyyttä tuhoamalla sieniä ja itiöitä. Voi aiheuttaa yliherkkyyttä. Bentsoehapon elintarvikkeiden E-koodi on E210.
 3. Munan kuori on väriltään valkoisesta ruskeaan kanarodun mukaan, eikä väri vaikuta makuun tai ravintoarvoon. Myöskään keltuaisen tummuusasteella ei ole merkitystä. Kuori päästää lävitseen ilmaa, vettä ja hajuja. Keltuaisen osuus painosta n. 30 % ja kuoren osuus n. 12 %.
 4. Englantilainen pastöroidusta lehmänmaidosta puristamatta valmistettu puolikova juusto, jota tuotetaan vain Leicestershiren, Derbyshiren ja Nottinghamshiren kreivikunnissa. Tuotanto tarkoin suojattu.
 5. Sauce milanaise (ransk. 'milanolainen kastike') Kastike, jossa on tomaattisosetta, tomaattikuutioita ja pinjansiemeniä.

«Oi ihanuutta, viikonloppu edessä! Pitkään kypsytetty BeemsterÂ

Ukama (peruna) Ukama on pitkänsoikea, keltamaltoinen peruna, joka sopii keittoihin, salaatteihin ja laatikoihin. Hedelmät Mehukkaita kasvien osia, joiden sisällä on siemen tai siemeniä. Nautitaan joko kuorineen tai kuorittuina tai vain osittain, toisinaan siemenineen, joko tuoreena ja sellaisenaan tai käsiteltyinä, esim. kypsennettyinä. Käytetään myös ruokiin, etenkin jälkiruokiin, leivonnaisiin, hilloihin, marmeladeihin ja hyytelöihin. Sisältävät yleensä runsaasti C-vitamiinia, usein A- ja B-vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Suomessa yleisin viljelty ja kaupallisesti ainoa tärkeä hedelmä on omena. Tattari Tattari on vanha viljakasvi joka on kotoisin Kauko-Idästä, Aasiasta Himalajan seuduilta. Suomessa tattaria on viljelty laajimmin 1700 - 1800 luvuilla, eritoten Savossa ja Karjalassa. 1900-luvulla Suomi ei enää ollut omavarainen tattarin suhteen, koska tattarisadot jäävät meillä helposti kannattamattoman pieniksi. Tattarin viljely on kuitenkin lisääntynyt jälleen 1990-luvulla Suomessa. Tattarin valkuaisainepitoisuus on hyvä ja eritoten aminohappokoostumus on erinomainen ollen verrattavissa maitoon. Tattarissa on kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja. Lysiiniä, asparagiinihappoa ja arginiinia siinä on enemmän kuin muissa viljoissa. Tattarin proteiinista puuttuu muissa suomalaisissa viljoissa oleva gluteiinin gliadiiniosa, minkä vuoksi tattari sopii keliaakikoille. Tattarin hiilihydraattipitoisuus on hyvä ja vastaa kotimaisia viljoja. Täten tattari pitää veren sokeripitoisuuden tasaisena ja pitkään korkealla. Tattarihiutaleissa, -suurimoissa ja -jauhoissa on ruoansulatuksen toimintaa edistäviä kuituja. Tattari on emäsvoittoista ja helposti sulavaa. Tattari sisältää kasvisterolia 0,2%, joka estää kolesterolin imeytymistä ruoansulatuskanavasta. Tattarin B-vitamiinipitoisuudet ovat parempia verrattuna vehnään ja rukiiseen. Kalsiumia ja magnesiumia on enemmän tattarissa kuin vehnässä tai rukiissa. Lisäksi tattari sisältää flavonoideja, mm. harvinaista rutiinia, jota käytetään esim. verenpainelääkkeissä.

Pasta Makaroni- ja spagettilaatujen ja nuudeleiden yhteisnimitys. Suomessa kaikesta pastasta käytetty varsinkin aiemmin myös nimitystä makaroni. Alkuaan mahdollisesti italialainen elintarvike ja Italiassa erityisen suosittu, mutta vastaavia on käytetty vanhastaan myös Aasiassa. Tanduuri Pohjoisintialainen ja pakistanilainen ruoanvalmistustapa, jossa kana tai muu liha kypsennetään hiilillä tai puulla lämmitettävässä pyöreässä saviuunissa. Lihapaloja marinoidaan voimakkaasti maustetussa jogurtissa (mausteena mm. chilijauhetta, kurkumaa, inkivääriä, sipulia, valkosipulia) vuorokauden verran, niihin lisätään sahramia tai chilijauhetta ja ne kypsennetään em. uunissa. Tarjotaan erilaisten salaattien kanssa. Tyypillinen ruokalaji esim. tanduurikana. Bénédictine Benediktiinien luostarijärjestön perustajan Benediktus Nursialaisen ( n. 480 - 547 ) mukaan, oikeammin D.O.M. Bénédictine, Fécampin benediktiiniluostarista Ranskan Normandiasta peräisin oleva keltainen yrttilikööri, ns. munkkilikööri, jonka kehittäjänä pidetään 1500-luvulla elänyttä italialaista luostariveljeä Dom Bernardo Vincelliä. Kadonneen reseptin löysi vuonna 1863 ranskalainen kauppia Alexandre Le Grand. Resepti on edelleen salainen. Sisältää 27:ää erilaista yrttiä ja maustetta, väri peräisin osittain sahramista. Pullon etiketissä benediktiinien motto D.O.M (lat. Deo Optimo Maximo 'parhaimmalle suurimmalle Jumalalle' ). Alkoholipitoisuus 43 %. Käytetään lähinnä digestiivinä.

Pitkään kypsytetty retroruoka yle

 1. Papillote, en papillote ( ransk. = paperissa tai foliossa ) Ruoka valmistetaan esim. folioon käärittynä grillissä, paistinpannussa tai uunissa. Tätä valmistusmenetelmää käyttäen tallella ovat niin ruoan mehukkuus, paistoliemi, maku kuin tuoksu.
 2. Dolcelatte Torta Italialainen lehmänmaidosta valmistettu pehmeä juusto, jossa kerroksittain Dolcelattea ja mascarponea. Kehitetty 1960-luvulla. Muoto suorakulmio, paino 2 - 3 kg. Luonnonkuoren pinnalla harmaata ja sinistä hometta. Erittäin rasvainen (rasvaa 75 %). Käytetään levitteenä, dippinä ja pastan päällä, ja sopii myös juustotarjottimelle.
 3. Helmiahven Merikala, joka elää trooppisilla troolikalastusalueilla riuttojen läheisyydessä. Liha on valkoista, pehmeää ja miedonmakuista. Paista uunissa tai pannulla, höyrytä tai grillaa.

Durumvehnä, makaronivehnä, kovavehnä, lasivehnä Vehnälaji (Triticum durum). Jyvät kovia, lasimaisia, jauho kellertävää, karkeaa. Sisältää runsaasti gluteenia sekä tavallista vehnää enemmän proteiinia ja vähemmän tärkkelystä, joten durumvehnä ei keitettäessä liisteröidy. Käytetään lähinnä pastaan, semolinaan ja kuskussuurimoihin. Viljellään Välimeren alueella, Vähässä-Aasiassa ja paikoin Amerikan mantereella. Tämän kesän uutuuskuosi Orvokin avulla katat keväisen äitienpäiväbrunssin joko sisään tai sään salliessa parvekkeelle tai terassille. Nämä kukat ilahduttavat saajaansa pitkään. 🌸⁠ ⁠ ⁠ ⁠ orvokki Trebbiano Vaalea viinirypälelajike, jota viljellään Italiassa etenkin Toscanassa Chiantin alueella sekä maan koillisosassa. Tästä lajikkeesta valmistetaan kepeitä, helposti lähestyttäviä valkoviinejä, myös balsamietikkaa. Umbriassa nimenä Procanico, muissa maissa Ugni Blanc; konjakki ja armanjakki valmistetaan pääosin Ugni Blanc-rypäleistä. Devon cream tea, cream tea Englantilainen perinteinen iltapäivätee, jonka kanssa tarjotaan sconeja, paksua kermaa (clotted cream) ja hilloja, kakkuja ja pikkuleipiä. Lähtöisin Devonin kreivikunnasta, mutta levinnyt muuallekin Britanniaan.

Cocktail, jossa makeaa punaista vermuttia, bourbonviskiä (alkuaan ruisviskiä), tippa katkeroa (esim. angostuuraa) ja sitruunan- tai appelsiininkuorta sekä jäitä. Koristeena voi olla punainen cocktailkirsikka. Dry Manhattan sisältää kuivaa vermuttia. Manhattan kuuluu klassisiin cocktaileihin ja kehitettiin n. vuonna 1874 New Yorkissa Winston Churchillin äidin Jennien juhlissa. Savusuola Savunmakuinen suola. Osa savusuoloista valmistetaan savustamalla. Joihinkin savusuoloihin on lisätty savuaromia. Fahrenheit-asteen muuttaminen Celsius-asteeksi: Esim. + 68 °F : (68 - 32) x 5/ 9 = + 20 °C + 23 °F : (23 - 32) x 5/ 9 =    - 5 °C Marjasinikuusama Marjasinikuusama (Lonicera caerulea var. edulis on sinikuusamasta Venäjällä jalostettu hyöty- ja koristepensas. Sen marjat ovat sinikuusamasta poiketen syötäviä. Ensimmäiset marjat kypsyvät kesäkuun loppupuolella, ja satokausi jatkuu heinä-elokuulle. Ne ovat sinisiä, pitkulaisia ja muistuttavat maultaan pensasmustikkaa tai juolukkaa. Hyviä tuorekäytössä tai mehujen ja hillojen valmistuksessa.

Safloriöljy Ohdaketta muistuttavan mutta asterikasveihin kuuluvan länsiaasialaisen saflorin (Carthamus tinctorius) siemenistä valmistettu kuivuva ruokaöljy. Puhdistamattomana tummankeltainen, voimakkaasti pähkinänmakuinen, puhdistettuna vaaleankeltainen ja maultaan neutraali. Lämpötilan tarkistus leipäpalalla Valkea leipäpala lasketaan kuumaan öljyyn, ja jos leipä ruskistuu minuutissa, lämpötila on sopiva eli n. 175°C. Sauce chasseur (ransk. 'metsästäjänkastike') Vehnäjauhoista ja rasvasta sekä paistin- tai lihaliemestä valmistettu saostettu ruskea kastike, jossa (herkku)sieniä ja salottisipulia, mausteena mm. tomaattisosetta ja kuivaa valkoviiniä sekä yrttejä (kirveliä, rakuunaa, persiljaa) ja mustapippuria. Ceyloninkaneli, aitokaneli Aitokanelia saadaan lähinnä Sri Lankassa viljellystä ceyloninkanelista eli aitokanelista (Cinnamomum zeylanicum eli Cinnamomum verum). Karhunvatukka Karhunvatukka on vatukoihin kuuluva kasvi. Se tuottaa mustia marjan tapaisia hedelmystöjä, jotka koostuvat monesta pienestä yhteen kasvaneesta luumarjasta. Karhunvatukoita on monia eri lajikkeita ja lukuisia eri lajeja, jotka muistuttavat toisiaan.

Pitkään kypsytetty Kalkkunabolognese in 2020 Ruoka, Reseptit

Bombay Sapphire Brittiläinen ginimerkki. Sisältää kymmentä maustetta, maku kuitenkin tasapainoinen, hennosti yrttinen. Alkoholipitoisuus 40 %. Piri piri, pili-pili, pilpil, peri-peri 1. Tulinen pieni chili Angolasta. 2. Tulinen afrikkalainen maustekastike, jossa tuoretta chiliä, hienonnettua valkosipulia, oliiviöljyä, valkoviinietikkaa ja merisuolaa. Suosittu mauste myös mm. Portugalissa ja Australiassa erityisesti äyriäisten ja kanan mausteena sekä marinadeissa. Pilvenkorvasieni Kuivattuja mustia pilvenkorvasieniä on saatavana etnisistä elintarvikeliikkeistä. Niitä tulee liottaa lämpimässä vedessä 15 - 20 min. huuhdella ja valuttaa. Niistä kannattaa myös poistaa kovat jalanpätkät ennen käyttöä. Grana-juustoja käytetään pääasiassa raasteena kastikkeisiin, gratinoimiseen ja mausteena. Säilyvät hyvin, mutta hyvin pitkään säilytettyinä murenevat hienoksi. Mascarpone syntyy grana-juustojen sivutuotteena.

Usutâ sôsu-tonkatsu-kastike Worcestershire-kastiketta muistuttavaa, mutta miedompaa ja paksumpaa kastiketta käytetään esim. friteeratun porsaanlihan kanssa. Ravintoloilla on kastikkeesta usein oma versionsa, mutta japanilaisessa elintarvikekaupoissa sitä myydään nimellä Bulldog-sauce. Sauce diplomate (ransk. 'diplomaattikastike') Kalan kastike, jossa hummeria, hummerivoita ja tryffeleitä. Tofun tapaan tempeh tarjoaa mahdollisuuden parantaa soijapapujen sulamista elimistössä. Tempeh eroaa kuitenkin tofusta ravintosisältönsä ja makunsa puolesta, sillä fermentointiprosessin ja kokonaisten papujen käytön vuoksi siinä on enemmän kuitua ja vitamiineja sekä jämäkämpi koostumus ja voimakkaampi maku.

Limousin Keski-Ranskan Limousinin alueen mukaan, race limousine ranskalainen lihakarjarotu alkuaan Keskiylängöltä. Kellanruskea tai punertava. Sonnin paino 1000 - 1300 kg. Ruhosta suuri osa mureaa. Kasvatetaan yli 60 maassa, myös Suomessa. Snapsi Ruokaryyppy, viinaryyppy, ennen ateriaa tai etenkin kalaa sisältävän alkuruoan tai esim. rapujen ja blinien "kyytipoikana" tarjottava pieni lasillinen maustamatonta tai maustettua kirkasta viinaa, kuten votkaa, akvaviittia tai hedelmäviinaa. Tarjotaan hyvin jäähdytettynä pienestä jalattomasta tai jalallisesta lasista ( 1 - 4 cl ). Nautitaan joskus yhdellä kulauksella. Ruokaryypyn ohessa voidaan tarjota vettä, kivennäisvettä tai olutta, mutta ei viiniä. Snapsina tarjottavaa viinaa voidaan maustaa esim. marjoilla ( tulee antaa tekeytyä pari viikkoa, marjat siivilöidään pois ).

Pitkään kypsytetty gouda - Punk in Finlan

Sauce mousquetaire (ransk. 'muskettisoturin kastike') Majoneesi, jossa ruohosipulia, salottisipulia, rakuunaa ja lihamehustetta. Beerenauslese (saks. 'rypäleistä puserrettu valioviini') Lyhenne BA, saksalaisten QmP-viinien (Qualitätswein mit Prädikat) ja itävaltalaisen Prädikatswein-luokan viinien arvomerkintä. Viini valmistetaan tavallista myöhemmin käsin poimituista ylikypsistä ja valikoiduista, tertuista irrotetuista rypäleistä, joihin on kehittynyt jalohometta. Lähinnä jälkiruokaviinejä. Keittomakkarat Kypsennettyjä ruokamakkaroita tai leikkelemakkaroita, yleensä myös kevyesti savustettuja. Sisältävät tavallisesti sian- ja naudanlihaa sekä esim. sisäelimiä, silavaa, kamaraa, maitojauhetta, joskus perunajauhoa, kananmunaa, jäähilettä ym. Suomessa yleisin makkaratyyppi, sillä keittomakkaroihin kuuluvat esim. lauantaimakkara, teemakkara, berliininmakkara, pekonimakkara, sipulimakkara, jahtimakkara, goutermakkara ja gottlermakkara sekä lenkkimakkara, nakkimakkara ja grillimakkarat. Hillosipuli, helmisipuli Kepasipulin muoto, pieni (halkaisija n. 2 cm), hopeanvalkoinen. Maku muistuttaa tavallista sipulia mutta on miedohko. Korjataan keskenkasvuisena, kiehautetaan suolavedessä ja säilötään sokeri-etikkaliemeen, jossa mausteena muskottikukkaa, inkiväärinpaloja ja valkopippureita. Käytetään lisäkkeenä, kastikkeisiin, patoihin ja muhennoksiin. Vehnänalkiot Vehnänjyvän osa, jossa on eniten ravintoa, mm. rasvaa, sekä E-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita. Saadaan vehnän jauhatuksessa sivutuotteena. Käytetään mm. hapanmaitovalmisteissa ja leipätaikinoissa. Voidaan nauttia sellaisenaan esim. myslin tapaan ( 1 - 2 rkl päivässä ) tai lisätä puuroihin, velleihin ja jälkiruokiin.

Käävät poislukien kääväkkäissä on paljon hyviä ruokasieniä, kuten torvisienet, vahverot, muutamat orakkaat ja muutamat haarakkaat. Käävistä syötäviksi kelpaa maassa kasvava lampaankääpä. Kääväkkäiden käyttö ja säilöntä on samanlaista kuin helttasienten. Erityisen hyvin kuivattavaksi sopivat ohutmaltoiset vahverot ja torvisienet ja herkullsisia ovat myös nuoret lampaankäävät viipaleina kuivattuina. Sauce bordelaise (ransk. 'bordeauxlainen kastike') Punaviinikastike, jonka pohjana on ruskea peruskastike tai sauce demi-glace ja joka sisältää myös silputtua (salotti)sipulia, voita ja mausteyrttikimpun sekä naudan luuydintä. Tarjotaan etenkin lihan ja sisäelinten kanssa. Vastaava valkoviinikastike, ransk. sauce bordelaise blanche, sopii kalalle. Perhosleike, perhospihvi "Saranallinen" pihvi, joka saadaan leikkaamalla paksu fileeviipale (esim. sian ulkofileetä) keskeltä lähes kahtia siten, että puoliskot jäävät selästään kiinni toisistaan ja voidaan avata kirjamaisesti.

Illallista emiraattien tapaan

Hillosokeri Hienokiteinen, valkoinen kidesokeri, johon on lisätty hyytelöintiaineeksi pektiiniä sekä säilöntäaineeksi sitruunahappoa ja kaliumsorbaattia. Käytetään hedelmien ja marjojen säilöntään eli hilloihin, marmeladeihin ja hyytelöihin. Hillo säilyy parhaiten viileässä, mutta jos kylmätilat eivät riitä, voit säilyttää avaamattomat hillopurkit myös huoneenlämmössä. Hillosokeri voi kovettua kuiva-ainekaapissa ajan myötä. Sen voi pehmentää kopauttamalla pussia kevyesti vaikkapa pöytää vasten. Vanhentunut hillosokeri menettää hyytelöimiskykynsä, mutta sopii makeutukseen. Metvursti, meetvursti Alkuaan saksalainen savustettu, vahvasti maustettu kestomakkaroihin kuuluva silavamakkara, joka valmistetaan hienoksi jauhetusta naudan- ja sianlihasta ja kylmäsavustetaan 25~:ssa 1 - 2 viikkoa. Metvurstit voivat sisältää rasvaa jopa n. 40 % ja suolaa jopa 3,9 % (kevytmetvurstit vähemmän). Useita tyyppejä, mm. lyypekkiläinen, venäläinen, tanskalainen ja kotimainen metvursti. Käytetään yleensä hyvin ohueksi viipaloituna alkupalana, voileipien päällä tai pizzantäytteenä. Säilyy hyvin.

Herkullista ja pitkään kypsytettyä lihaa - arvostelun - Tripadviso

Kaurajuuri Juurikasvi (Tragopogon porrifolius). Suomessa harvoin viljelty. Muoto porkkanamainen, pituus 20 - 30 cm, halkaisija 2 - 3 cm, kuori ruskea, malto valkoinen. Maku muistuttaa mustajuurta mutta on miedompi. Soveltuu keittoihin ja muhennoksiin, nuoret lehdet salaatteihin. Leikattaessa maitiaisneste muuttuu nopeasti ruskeaksi, joten kaurajuurta on käsiteltävä veden alla. Sisältää runsaasti inuliinia. ..ei anna, mut siihen tahtoo jäädä kiinni Loppuaikoina Haga alkoi näyttää aika pahalta Luut paisto läpi, liha alkoi näyttää nahalta Viime kesänä Haga vihjas mulle siihen suuntaan Et jos doupinveto jatkuu, se Katsuobushi Bonitokalan ( skip jack ) fileetä keitetään, savustetaan ja kuivataan, kunnes siitä tulee puumaisen kova. Erityisellä työkalulla siitä höylätään paperinohuita lastuja ( katsuobushi ), joista keitetään dashi-lientä tai niitä käytetään sellaisenaan mausteena tofun tai nuudelien kanssa. Kivitatti, herkkutatti Ruoka- ja kauppasieni (Boletus edulis), josta useita muunnoksia. Lakki vaaleanruskea tai tummanpunaruskea, pillit nuorena harmaanvalkoiset, vanhemmiten keltaiset ja lopulta vihreäkeltaiset. Jalka paksu, "tynnyrimäinen", alaosasta pullistuva, vanhemmiten tasapaksu, jalassa vaalea verkkokuvio. Malto kova, valkoinen. Maku mieto, hienostunut. Parhaita ruokasieniä, luokitus herkullinen. Rissoni, orzo, jyväpasta Pastatyyppi, riisinjyvän kokoinen ja muotoinen. Samanlaisia ovat puntalette ja orzo. Pasta imee itseensä riisin lailla rutkasti makua.

Viinietikkakastike sopii etenkin vihreän salaatin kastikkeeksi, mutta myös muihin kasvissalaatteihin ja raasteisiin samoin kuin leikkeleisiin ja liha-, kala-, äyriäis- ja sieniruokiin, jopa eräiden hedelmien kuten omenan, sitrushedelmien ja vadelmien maustamiseen. Klimppi (myky) Jauhoista, soseutetusta perunasta tms. tehty lämpimien keittojen tai jälkiruokien lisäke.

Miten lihaa raakakypsytetään? - HK

Metaxa Kreikkalainen brandy, oikeammin brandyn, muiden viinitisleiden, aromien ja ja tislatun vedes seos. Mausteena muskatelliviiniä. Viiden tähden luokassa ( peruslaatu ) alkoholipitoisuus 38 %. Kastanjasose Sose, joka valmistetaan kuorituista ja keitetyistä kastanjoista, jotka puristetaan siivilän läpi ja keitetään kerman kera paistinpannussa, lisätään voita ja mausteita. Käytetään makeuttamattomana tai makeutettuna keittoihin, kohokkaisiin tai esim. kalkkunan ja riistan täytteenä. Painekeitin, painekattila Erityinen kattila, jossa paineen avulla nesteen lämpötila saadaan kohotetuksi 110 - 120 asteeseen, mikä nopeuttaa etenkin pitkää kypsentämistä vaativien ruokien valmistusta. Painekattilassa kypsymisaika lyhenee n. puoleen. Painekattila on siis paitsi nopeuden, niin myös energiankulutuksen kannalta edullinen valinta ruoanlaittoon. Energiankulutus vähenee verrattuna tavalliseen kattilaan, sillä lyhyemmän kypsennysajan ansiosta liettä tarvitsee pitää vähemmän aikaa päällä. Erityisen hyvä energiatehokkuus ja nopea keittotulos saavutetaan, jos painekattilaa lämmitetään induktioliedellä. 1-2-3-marinadi Kyseessä on marinadi, jossa on 1 osa väkiviinaetikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Se kiehautetaan, ja annetaan sokerin liueta. Liemen voi jäähdyttää tai käyttää kuumana. Tällaiseen perusetikkaliemeen eli ns. lasimestarin marinadiin voidaan lisätä erilaisia makuaineita, kuten porkkanaa, sipulia, maustepippuria ja laakerinlehtiä. Mahlab Voimakasarominen mauste, joka tuo mieleen karvasmantelin. Valmistetaan Vejksel-kirsikkalajikkeen siemenistä ja käytetään pieninä määrinä ruoanlaittoon. Myydään Lähi-idän keittiöön erikoistuneissa liikkeissä.

kypsytetty - englannin kääntäminen - Lingue

Lancashire Englantilainen lehmänmaidosta puristamalla valmistettu puolikova juusto, josta useita laatuja. Alkuaan maalaisjuusto, jota valmistettiin Lancashiren kreivikunnassa, nykyisin muuallakin. Muoto lieriö, paino 4 - 18 kg, kääritty kankaaseen. Luonnonkuori ohut, kova, kullanvärinen, lievästi siniharmaahomeinen. Koostumus mureneva, maku mieto, mutta voimistuu juuston kypsyessä. Täysrasvainen (rasvaa 45 %). Kypsytetään 4 - 8 viikkoa, ns. Tasty Lancahireä lähes puolikin vuotta. Nautitaan yleisimmin sulatettuna paahtoleivällä, mutta soveltuu myös ruoanvalmistukseen ja juustotarjottimelle. Kulööri, karamelliväri, sokerikulööri Veden kanssa paahdettu sokeri, ruskea elintarvikeväri, jolla värjätään mm. kastikkeita, alkoholijuomia, etikkaa ja makeisia. Käytetään myös sokerivesikuorrutteeseen. Kebab Turkkilainen liharuoka, joka on valmistettu tiukkaan puristetusta, isossa pyörivässä vartaassa kypsennetystä lampaanlihasta. Liha tarjotaan ohuina viipaleina pitaleivän, maustekastikkeen, pikkelssin ja salaatin kanssa.

Pitkään haudutettu pata Maku Kitchen Lif

Kangasrousku Kangasrousku (Lactarius rufus) on hyvä ruokasieni. Keittämällä esikäsiteltynä sienestä saadaan pois liika kirpeys. Kauppasieni. Punaruskea, kuivapintainen, kirpeä rousku. Lakki 5 - 10 cm leveä, tasaisen ruskea, vyöhykkeetön, usein terävänipukkainen. Heltat ruskeavivahteisen valkoiset. Jalka vaaleanruskea, solakka, hohkaisen täyteläinen tai ontto. Malto ruskehtavan valkoista. Maku pippurinkirpeä. Maitaisneste muuttumattoman valkoista, vanhat lakit melkein maitiaisnesteettömiä. - Yleisin ja satoisin ruokasienemme, kasvaa usein ja heinäkuulta alkaen. Yleinen ja runsas koko maassa tuoreissa ja kuivissa kangasmetsissä, karukkokankailla, rämeillä ja tunturikoivikoissa. Männyn ja koivun juurisieni. Paljakalla menestyy myös vaivaiskoivun seurassa. Mausteneilikka Mausteneilikka löydettiin 1500-luvulla Indonesian Molukeilta, jotka tunnettiin Maustesaarten nimellä Hollannin siirtomaavallan aikana. Mausteneilikka kulkeutui kaupan myötä Eurooppaan, jossa se oli pippurin ohella tärkeimpiä mausteita. Sitä käytettiin estämään lihan pilaantumista, mutta usein myös lääkkeenä. Mausteneilikka on tropiikissa kasvavan neilikkapuun kukkanuppu. Niiden maku on makeahkon kirpeä. Se sisältää runsaasti voimakasaromista neilikkaöljyä, jonka ansiosta hyvälaatuiset neilikat ovat kuivattuinakin pehmeähköjä ja taipuisia. Veteen laitettaessa hyvät neilikat painuvat tyvi alaspäin upoksiin. Vanhat puolestaan jäävät keveinä kellumaan pinnalle vaakasuoraan. Yli-ikäisyyttä osoittaa myös tyven käpristyminen sekä suklaanruskean värin muuttuminen mustanruskeaksi. Jauhettu neilikka sopii leivonnaisiin, varovasti käytettynä kastikkeisiin ja juustoihin. Maksa- ja veriruokiinkin sitä kannattaa kokeilla. Kokonaisilla neilikoilla on hyvä maustaa etikkäsäilykkeitä, hedelmäjälkiruokia, glögiä, rasvaisia liharuokia, lihan ja makkaran sekä palkoviljan keitinliemiä, silli- ja silakkaruokaa. Intialaiset kokit maustavat neilikalla riisin, haudutetut ruoat, tomaattikastikkeet ja paistoöljyn. Neilikka on yksi intialaisen ruokalajin, curryn n. kolmestakymmenestä mausteesta. Se kuuluu myös aasialaiseen mausteseokseen, garam masalaan. Ranskalaiset vannovat taas sipulin ja neilikan yhteiseen voimaan. Jyväviski Mallasviskistä poiketen viski, joka valmistetaan mistä tahansa tislatusta viljasta. Patent still tislauslaitteessa etupäässä maissista valmistettu viski. Tuoreita herneitä voidaan nauttia sellaisenaan tai kypsentää, kuivattuja on yleensä liotettava ennen kypsentämistä, säilötyt ovat kypsennettyjä, pakastetut raakoja. Herneitä käytetään lisäkkeenä, keitoissa, muhennoksissa, salaateissa ja soseena. Suomalainen Pekka Vaara on pitkään harrastanut historiantutkimusta. Hän on panostanut erityisesti Vienan tutkimiseen

50 ruokaa, joita pitäisi välttää

Worcestershirekastike Vahvasti maustettu englantilainen Worcestershire-kastike on soijakastikkeen tapainen tumma, vahvanmakuinen ja kirpeähkö kastike. Se sisältää mallasviinietikkaa, sherryä, saksanpähkinöitä, itämaisia hedelmiä, ketsuppia, soijaa, sipulia, anjovislientä, suolaa ja mausteita. Sitä voi käyttää soijakastikkeen tapaan ja tiputella terästykseksi esim pyttipannuun, risottoihin, grillikastikkeisiin tai käyttää kastikkeiden maustamiseen tai paistetun lihan kanssa. American pale ale, APA American Pale Ale on aromeiltaan raikas sitrusmainen ja hieman havuinen. Alt on puolestaan kuparinvärinen saksalainen ale.

Älä valmista muille ruokaa, jos sinulla on vatsataudin oireita, kurkku kipeänä tai tulehtunut haava sormessasi. (läheskään aina tämä ei ole mahdollista, mutta tämä on suositus) Pizzamauste Pizzamauste soveltuu lämpimiin voileipiin, piirakoihin, jauheliha- ja makkarakastikkeisiin ja -patoihin. Viinikivi, tartari Kaliumvetytartraatti, kaliumbitartraatti, viinirypäleistä peräisin oleva viinihapon suola HOOC(CHOH)2COOK, viinin varastoinnissa käymisastiaan syntyvistä viinihappokiteistä muodostuva hieno valkoinen jauhe, jota on usein myös viinipullon pohjalla. Viinistä viinikivi poistetaan kylmäkäsittelyllä, pulloon mahdollisesti muodostunut viinikivisakka dekantoimalla. Viinikivi ei vaikuta viinin laatuun. Viinikiveä käytetään leivinjauheen seassa kuohkeuttamaan leivonnaisia, antamaan tasaista koostumusta valkuaisvaahdolle ( esim. marenkeja valmistettaessa ) ja kohokkaille sekä kurkkujen säilöntään, joskus virvoitusjuomiin antamaan hapanta makua. Alentaa ruoan pH:ta ja estää sokerin paakkuuntumisen. Laukka Useiden Allium-suvun sipulien nimissä, yleisimpiä ruoholaukka eli ruohosipuli ja karhunlaukka. Mahapaita Ohut kalvo, joka otetaan eläimen mahasta, tavallisimmin porsaan. Mahapaitaa käytetään laihan lihan ja jauhelihan kääreenä kypsennettäessä.

 • Skotlantilaisia koiran nimiä.
 • Ultimate frisbee tampere.
 • Kettujahtia.
 • Aikuisten animaatioelokuvat.
 • Yagmur özberkan kotimaa.
 • Valio jyväskylä.
 • Minecraft wiki andesite.
 • Itämeri video.
 • Libanonilainen munakoisotahna.
 • Toyota avensis 2004 tekniset tiedot.
 • Transporter t3 varaosat.
 • Rijksmuseum rembrandt.
 • Albert edelfeltin koulu pienluokat.
 • Purkkitonnikala elohopea.
 • Matti laine.
 • Kansallispukunäyttely jyväskylä.
 • Respecta nousutuki.
 • The crown season 2 trailer.
 • The last man on earth suomi.
 • Lupavapaat taajuudet.
 • Kalatacot resepti.
 • Romanized japanese text.
 • Panasonic plasma tv 50 zoll gebraucht.
 • Vauvan vyöhyketerapia mikkeli.
 • A broke gamer sims 4 free download.
 • Rastila camping juhannus.
 • Atk kulmapöytä.
 • Ivan 4.
 • Vanhan mökin ilmanvaihto.
 • Suomen mielenterveysseura tunteet.
 • Skopix ilmoittaudu.
 • Grillad hummer vitlök.
 • Hinta asetus.
 • Vesipullo omalla logolla.
 • Lentopalloilijan polvisuojat.
 • Treenaaminen tyhjällä vatsalla.
 • Abc kuusamo aamiainen.
 • Emulators games.
 • Irish coffee rahkakakku.
 • Dolomiten online abo.
 • Jesus historia.